Bootstrap Alternatifi En İyi 6 CSS Framework


Bootstrap, web tasarımı ve geliştirme için açık kaynak kodlu HTML, CSS ve JavaScript kütüphanelerinden oluşan bir framework’dür. Mobil öncelikli tasarımlar için kolayca kullanılabilir ve önceden hazırlanmış CSS sınıfları, component’ler ve JavaScript plugin’leri sunar. Web tasarımcılarının ve geliştiricilerinin hızlı ve kolay bir şekilde web siteleri ve uygulamalar oluşturmasını sağlar. Bootstrap, dünya çapında birçok web sitesi ve uygulamasında kullanılmaktadır ve kullanım kolaylığı, esneklik ve geniş bir topluluğa sahip olması nedeniyle popülerdir.

Bootstrap Alternatifleri

Webmaster dünyasında en çok tanınan ve en yaygın olarak kullanılan CSS frameworklerinden birisidir. 2018 yılında 4. versiyonu yayınlanan Bootstrap, birçok web projesinin temel taşını oluşturmaktadır. Ancak Bootstrap’in gerek boyutu, gerek de çok sık kullanılması, kimi zaman web geliştiricilerini Bootstrap alternatifleri CSS frameworklerini aramaya itebilmektedir.

Biz de bu yazımızda, projelerinizde kullanabileceğiniz Bootstrap alternatifi en iyi CSS frameworklerini tanıtacağız. En iyi bootstrap alternatifleri:

Bulma

Bulma, Jeremy Thomas’ın Flexbox ve SASS teknolojilerini kullanarak geliştirdiği, 2019 yılı itibari ile Bootstrap’in en en iyi alternatiflerinden birisidir. Bootstrap gibi açık kaynaklı olan Bulma, modern CSS kurallarından faydalanmakta olup, Bootstrap’in aksine, sadece CSS’ten oluşmakta olup; herhangi bir JavaScript koduna ihtiyac duyulmadan geliştiricilerin kullanımına sunulmaktadır. Bu yazıda bahsedeceğimiz diğer CSS frameworkleri gibi responsive bir CSS framework’ü olan Bulma’da, hem yatay hem de dikey hizalama işlemi gibi, birçok geliştiricinin başını ağrıtan unsurlar, modüler bir framework olan Bulma’nın sunmuş olduğu hazır bileşenler ile geliştiricilere sunulmaktadır. Basit bir grid sistemi bulunan Bulma, kolay öğrenilebilir olması ile de sıklıkla tercih edilmektedir.

Materializecss

Google’ın tüm cihazlarda ortak biçimde, en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için geliştirdiği Material tasarım, teknoloji ve inovasyonu bir araya getiren modern bir tasarımdır. Material tasarımda, elementler sadece görsel olarak hoş olmadığı gibi, aynı zamanda da belirli bir hiyerarşi ile sunulduğu için dikkat çekicidir.

Materializecss, Carnegie Mellon Üniversitesi öğrencileri tarafından Google’ın belirlemiş olduğu Material tasarım kurallarını baz alarak SASS teknolojisi ile geliştirilmiş, kullanıcı tecrübesine önem veren web geliştiricilerinin hızlı ve kolay biçimde, göze hoş gelen tasarımlar gerçekleştirebileceği modern bir CSS frameworküdür.

Düzgün çalışabilmesi için hem CSS hem de JavaScript’e ihtiyaç duyan Materializecss, Carousel, Dropdown, Modal ve Parallax gibi, birçok web projesinde kullanılan araçları direkt olarak sunmaktadır olup, özellikle mobil odaklı tasarımlarda geliştiricilerin işini çok kolaylaştırmaktadır.

İnternet Sitesi: https://materializecss.com

Semantic UI

Semantic UI, kullanıcı dostu HTML yapısı ile, göze hoş gelen responsive arayüzler sunan, 2019 yılının en popüler CSS frameworklerinden birisidir. Düzgün çalışabilmesi için hem JavaScript hem de CSS’e ihtiyaç duyulan Semantic UI’de, hataları ayıklamak, sunmuş olduğu debugging özelliği ile diğer CSS frameworklerine göre daha kolaydır.

Accordion ve rating gibi 50’den fazla componenti ile, hemen hemen tüm web projelerinin ihtiyaçlarını kapsayabilecek kadar çok araç sunan Semantic UI, sadece web sitelerinde değil, aynı zamanda birçok mobil uygulamada da geliştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Pure CSS

Pure CSS, Yahoo’nun geliştirmiş olduğu, sadeliği ve az boyutu ile, genellikle geliştiricilerin küçük kapsamdaki projelerinde kullandığı, 4 KB’tan az boyutu ile mobil dostu responsive tasarımların gerçekleştirilebeceği, en stabil CSS frameworklerinden birisidir. JavaScript’e ihtiyaç duymayan Pure CSS, diğer CSS frameworkleri gibi, tüm cihazları kapsayan kolay bir Grid yapısı sunmaktadır.

Milligram

Milligram, 2 KB’ı aşmayan boyutu ile, tüm CSS frameworkleri arasında en az boyuta sahip, en işlevsel CSS frameworklerinden birisidir. Çalışması için herhangi bir JavaScript koduna ihtiyaç duymayan Milligram, yüksek performans ve hızlı olması beklenen genellikle küçük kapsamlı projelerde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Milligram, sunmuş olduğu basit grid yapısı ile, hızlı biçimde tüm cihazlar ve tarayıcılar ile uyumlu uygulamalar geliştirebilmenize olanak sağlamaktadır.

Tailwind CSS

Tailwind, Bootstrap veya Bulma’dan farklı olarak, varsayılan bir teması ve yerleşik UI bileşenleri olmayan bir CSS framework’üdür. Tasarım konusunda kullanıcılarını belirli kurallara uymaya zorlamayan Tailwind CSS, kendi tasarımlarını uygulamak isteyen kullanıcılar için 2019 yılında fayda bazlı en ideal CSS framework’ü olarak öne çıkmaktadır.


Kenan

Teknoloji ve oyun içerikleri üreten okudu.net yazarı. Öneri ve yorumlarınızı iletişim bölümünden iletebilirsiniz.

0 Yorum

The Witcher'ın yazarı oyun serisinin tutacağına inanmıyordu.