Dolphin Emulator; PC, Mac ve Android için GameCube ve Nintendo Wii emülatörüdür. Bu konsollar için en popüler emülatörlerden biridir. Eğer yeni bir Nintendo Switch’e sahipseniz bile retro oyunları özlüyor olabilirsiniz. Dolphin Emulator sizin yardımınıza koşuyor. Bu yazıda Dolphin Emulator’ü Windows PC, Mac veya Android telefonunuza nasıl indireceğinizi, kuracağınızı ve kullanacağınızı ayrıca Dolphin Emulator kol ayarları nasıl yapılır? öğrenin.
Tavsiye içerik: PC ve Mac İçin En iyi Nintendo 3DS Emülatörleri
Windows Dolphin Emulator Kurulumu
Windows’ta Dolphin Emulator’ü kurmanın iki yolu bulunmaktadır. İlk yöntemimiz bilgisayarınıza bir program olarak kurup herhangi bir uygulama gibi açtığınız yöntemdir. Diğer yöntem ise uygulamayı bir klasörde kullanmaktır istediğiniz zaman istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. İkisini de göstereceğiz.
Beta sürümünü indirin (önerilen)
Beta sürümü, kararlı sürümden daha stabil olarak güncellenir. Bu nedenle bunu öneriyoruz.
Bu rehber Windows 11 içindir.
- 7-Zip‘i indirip yüklemeniz gerekecek. İndirme listesinin en üstünde olan 64-bit Windows x64 sürümünü öneririz. Dolphin Emulator’ün beta sürümleri, 7z arşiv dosyalarında gelir ve 7-Zip bunları işler.
- Dolphin Emulator‘ün indirme sayfasına gidin.
- En güncel beta sürümünü bulun ve seçin. Bu yazının yazıldığı sırada en güncel sürüm 5.0-20347’dir.
- Windows x64 düğmesine tıklayarak indirin.
- İndirme bittiğinde, İndirilenler klasörünüze gidin ve dosyayı bulun.
- Menüden 7-Zip‘i seçin ve Buraya Çıkart‘ı seçin.
- İşlem tamamlandığında, Dolphin Emulator dosyalarını içeren bir klasörünüz olacak.
- Taşınabilir bir uygulama olduğu için kurulum işlemi bulunmuyor. Dolphin’e çift tıklayın ve emülatör açılacaktır.
İpucu: Taşınabilir bir uygulama olduğu için klasörü istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Masaüstüne koyabilirsiniz veya isterseniz bir flaş USB’ye koyabilirsiniz.
Mac Dolphin Emulator Kurulumu
Bu kurulum Windows’un beta sürümüne çok benzemektedir, taşınabilir bir uygulama ve açmak için çift tıklamanız yeterli.. Yine de kararlı sürüm yerine aktif olarak geliştirildiği için beta sürümünü öneririz. İşte izlemeniz gereken adımlar:
- Dolphin’in resmi web sitesine gidin.
- En güncel beta sürümünü indirin. macOS (ARM/Intel Universal) düğmesine tıklayın.
- İndirme tamamlandığında, İndirilenler klasörünüze gidin ve Dolphin Emulator DMG‘yi bulun.
- DMG’yi açmak için üzerine çift tıklayın. Uygulamayı açmak için Dolphin’e çift tıklayın.
Not: İnternetten indirdiğiniz bir uygulama olduğuna dair bir uyarı alabilirsiniz. Devam etmek için Aç’a tıklayın.
Oyun Klasörü Kurma (PC ve Mac için)
Hangi yöntemle kurarsanız kurun, oyun ROM’larınızı saklamak için bir klasör oluşturmanız gerekecek. Bu süreç çok kolay ve gerekli bir adım. Aksi takdirde, İndirilenler klasörünüz belli bir süre sonra dağınık olacaktır..
- ROM klasörünü oluşturmak istediğiniz bölüme gidin. Genel olarak Belgeler klasörünü kullanılır.
- Boş bir yerin üzerine sağ tıklayın, Yeni’yi seçin ve ardından Klasör’ü seçin.
- Klasörünüzü istediğiniz adı verin.
- Dolphin Emulator’ü açın ve pencerenin size söylediği yere çift tıklayın.
- ROM klasörünü işaretleyin ve seçin.
- Dolphin, siz klasörü ekledikten sonra herhangi bir GameCube veya Nintendo Wii ROM’u otomatik olarak ekleyecektir.
İpucu: Bu işlemi platformunuz ne olursa olsun (PC veya Mac) yapmalısınız Mac için aynı adımları tekrarlayın.
Bittikten sonra, bazı ROM’ları kendiniz eklemeniz gerekecek. Bu şekilde emülatörünüzü kurabilir ve oynamaya başlayabilirsiniz.
Dolphin Emulator’de Nasıl Oyun Oynanır?
Başlamadan önce bir ROM’a ihtiyacınız olacak ve maalesef hukuki ve telif nedenleriyle nereden alacağınızı size yazamayız. Ancak bir ROM elde ettiğinizde, onu ROM klasörünüze koyun ve emülatörü başlatın.
- ROM’unuzu ROM klasörünüze yerleştirin ve Dolphin Emulator’ü açın.
- Emülatör, yeni oyunu otomatik olarak algılamalıdır.
- Oyuna dokunun, ardından üst çubuktaki Oynat düğmesine dokunun.
- Bu şekilde oyununuz açılacaktır.
Windows ve Mac’te Dolphin Emulator Kurma ve Kullanma
Dolphin Emulator ilk kurulumdan itibaren iyi bir performans gösterir. Çoğu oyunda iyi kare hızlar alırsınız ve bilgisayarınıza bağlı olarak sadece küçük ayarlamalar gerektirebilir. Örneğin, GameCube ve Nintendo Wii kontrolleri klavyenize önceden eşlenir. Sadece tuşlarn ne işe yaradığını öğrenmeniz gerekiyor.
Platformlar arasında küçük değişiklikler olabilir temelde Windows ve macOS’ta kurulum neredeyse aynıdır ve talimatların çoğu genellikle her iki platform arasında %99 çalışacaktır.
Dolphin Emulator kol ayarları nasıl yapılır?
Kontrollerinizi yapılandırmak, klavyenizi daha rahat halde kullanmanıza ve her tuşun ne işe yaradığını öğrenmenize yardımcı olur.
- Dolphin Emulator‘ü açın.
- Üst çubuktaki Toolbar simgesine dokunun.
- Burada iki ana bölüm bulunmaktadır. Üst bölüm, GameCube kontrolcüleri içindir ve orta bölüm, Nintendo Wii kontrolcüsü içindir.
- Özelleştirmek istediğiniz kontrolcü için Yapılandır’ı (Configure) seçin.
- Sonraki ekranda, bir GameCube veya Nintendo Wii kontrolcüsünün basabileceği her düğme, üç joystick ile birlikte gösterilir. Düğmeleri ve joystick’leri istediğiniz gibi yeniden yapılandırın.
- İsteğe bağlı olarak — Birden fazla kontrolör profili istiyorsanız, pencerenin sağ tarafındaki Profil kutusunu bulun, bir profil adı yazın ve Kaydet’e tıklayın. Bu şekilde birden fazla profil kaydedebilir ve yükleyebilirsiniz.
- Bittiğinde, Tamam’a tıklayın.
Not — Emülatör, oynadığınız oyunlara bağlı olarak otomatik olarak kontrolörler arasında geçiş yapacaktır.
Kontrolcü yapılandırma ekranı başlangıçta korkutucu görünebilir. Tavsiyemiz, zaman ayırmanız ve her şeyi gözden geçirmenizdir. Oynamaktan ve kurcalamaktan korkmayın. Her şeyi orijinal ayarlarına geri getirmek için Varsayılan düğmesine basabilirsiniz.
Dolphin Emulator Grafik Ayarlarını Nasıl Yapılandırılır
Grafik ayarları genellikle kurulumda oldukça iyi bir şekilde ayarlanmıştır ama sistemizin en iyi performansı elde etmek için bazı ayarlamalara ihtiyaç duyabileceği durumlar olabilir, bu nedenle size bunu nasıl yapacağınızı göstereceğiz.
Standart grafik ayarları
- Dolphin Emulator’ü açın.
- Üst çubuktaki Grafik seçeneğini seçin.
- Çeşitli sekmeler içeren bir pencere açılacaktır: Genel, Geliştirmeler ve Gelişmiş. Her sekmede değiştirebileceğiniz birkaç grafik ayarı bulunmaktadır.
- Gerekirse ayarları düzenleyin ve bittiğinizde Kapat’a tıklayın.
Genellikle Dolphin’ın başlangıç KURULUMUDA birçok grafik ayarı, anti-aliasing, anizotropik filtreleme vb. gibi, en düşük ayarlarda veya tamamen kapalıdır. FPS’niz çok düşükse yapacak pek bir şey yok gibi, bilgisayarınız daha yüksek bir yükü kaldırabiliyorsa yapacak birçok şey var.
Diğer yapılandırma ayarları
Dolphin Emulator’ün, pencerenin üst kısmındaki Seçenekler’e (Options) ve ardından Yapılandır’a (Configure) dokunarak erişebileceğiniz bazı ek yapılandırma ayarları bulunmaktadır. Bu genel yapılandırma kontrollerini içerir. Bununla çok fazla oynamanıza gerek yok ama emülatörünüzde bir sorun çıkarsa sorun gidermeye yardımcı olabilir. Yapılandır menüsündeki her sekmeden bahsedeceğiz.
Genel: Genel yapılandırmalar, çift çekirdek kullanımı, Idle Skipping ve kullanım istatistiklerini raporlama gibi şeyleri içerir.
Arayüz: Emülatör arayüzü için birkaç küçük özelleştirmeye izin verir. Örneğin, uygulamadan çıkmadan önce kaydedilen verilerin kaybını önlemek için size uygulamadan çıkmadan önce uygulamadan çıkıp çıkmadığınızı onaylamayı soran bir kutu işaretleme seçeneği bulunmaktadır.
Ses: Adından da anlaşılacağı gibi, bu menü ses ayarları ile ilgilenir. Oyununuzdaki ses bozuluyorsa, bu seçeneklere bakabilirsiniz.
GameCube ve Wii: Bu iki sekme; en boy oranı, hafıza kartları ve benzeri şeyler gibi konsol özel seçeneklere sahiptir.
Paths: Bu, ROM klasörünüze yol eklemenizi, kaldırmanızı veya değiştirmenizi sağlar. Varsayılan ISO, DVD Kökü, Uygulama Yükleyici ve Wii NAND Kökü için yol tanımlayabilirsiniz.
Gelişmiş: Tek seçenek “hızlandırma” özelliğidir. Bu, kare hızını artırır, CPU’nıza çok daha yüksek bir yük getirir.
Dolphin Emulator Android Kurulumu
Modern akıllı telefonlar, retro oyunları çalıştırmak için güçlü bir platform sağlar. Android için birçok emülatör bulunsa da, Dolphin Nintendo hayranları için en iyi emülatörlerden biridir. Dolphin Emulator’ü telefonunuza kurmak son derece kolay.
- Google Play’deki Dolphin Emulator’e gidin.
- Diğer uygulamalar gibi kurun.
Web sürümü ile bir fark yok.
Android Dolphin Emulator için ROM Dizini Oluşturma
PC sürümü gibi, telefonunuzda ROM’larınızı saklamak için bir klasör oluşturmanız gerekir. Bu, emülatörün yeni oyunları bulmasını kolaylaştırır ve telefonunuzu değiştirmeniz gerektiğinde yedeklemeyi çok daha kolay hale getirir. Bu öğretici için Solid Explorer (Google Play) kullanıyoruz, ancak siz herhangi iyi bir dosya yöneticisi uygulamasını kullanabilirsiniz.
- Dosya yöneticisi uygulamanızı açın ve dahili depolama alanınıza gidin.
- Dosya yöneticisini kullanarak yeni bir klasör oluşturun. İstediğiniz adı verin.
- Buradan, İndirilenler klasörünüze gidin ve herhangi bir oyunu yeni ROM klasörünüze taşıyın.
- Dolphin Emulator ZIP dosyalarını okuyamaz, bu nedenle emülatörde görünmeden önce indirdiğiniz oyunları çıkarmalısınız.
İpucu: Bir gün telefonunuzu yükselttiğinizde, Autosync (Google Play) veya Google Drive gibi bir uygulama kullanarak klasörü yedekleyin. Klasörü yeni telefonunuza indirebilir ve ihtiyacınız olduğunda orada duracaktır.
Bu bölüm %100 gerekli değil ama kesinlikle önerilir. Aksi takdirde, Dolphin emülatör, oyun ROM’larınızı İndirilenler klasörünüzden okur, dikkatinizi vermezseniz yanlışlıkla silebilirsiniz. Kalıcı dosyaları İndirilenler klasöründen çıkarmak her zaman daha iyidir..
Android Dolphin Emulator Kurma
Dolphin Emulator’ün Android sürümü, PC ve Mac versiyonlarına çok benzemektedir. Hemen kullanıma hazır olarak ayarlanmıştır.
Android Dolphin Emulator Kontrolleri Yapılandırma
Burada iki seçeneğiniz var. Dokunmatik kontrolleri veya bir donanım kontrolcüsünü kullanabilirsiniz. İkisini de nasıl yapılandıracağınızı size göstereceğiz. Bu öğretici için Moga XP5-X Plus Bluetooth kontrolcüsü kullanıldı.
Dokunmatik kontrolleri özelleştirme
- Dolphin Emulator’ü açın ve istediğiniz oyunu açın.
- Oyun açıldığında, ekranın kenarından kaydırarak Dolphin Emulator menüsünü açın ve geri düğmesine dokunun.
- Buradan Overlay Controls’ü seçin.
- Kontrollerinizi taşıyın: Edit Layout‘e tıklayın, ardından düğmeleri istediğiniz yere taşıyana kadar hareket ettirin. Bittiğinde Tamam’a tıklayın.
- Kontrolleri yeniden boyutlandırın ve opaklığını değiştirin: Kontrolleri Ayarla’ya (Adjust Controls) dokunun, burada boyut ve opaklık ayarlarını göreceksiniz.
- Ekran üstü kontrollerinizi gizlemek için: Kontrolleri Gizle’ye dokunun ve pencerenin altındaki Toggle All düğmesine dokunun. Bu, denetleyici kullanıldığında kontrolleri gizlemek için kullanışlıdır.
not: Bunun her oyun için manuel olarak yapmanız gerekir ve yanınızda kontrolcünüz yoksa kontrolleri manuel olarak tekrar etkinleştirmeniz gerekecek.
Dolphin Emulator ana ekranındaki Dişli Çarkına basarak ve GameCube Girişi veya Wii Girişi’ni seçerek ek klavye kontrollerini bulabilirsiniz. Ancak bu, ekran kontrollerinden daha çok donanım kontrolcüleri için geçerlidir.
Dolphin Emulator’de Donanım Kontrollerini Yapılandırma
- Kontrolcünüzü açın ve telefonunuza bağlayın.
- Dolphin Emulator’ü açın ve üst kısımdaki Dişli çark simgesine tıklayın.
- GameCube Input‘e gidin.
- GameCube Kontrolcüsü 1′i (GameCube Controller 1) seçin ve ardından Emulated‘e dokunun.
- Tüm GameCube girişlerinin bir listesini göreceksiniz. Her düğmeyi kontrolcünüze eşlemek için üzerine dokunun. Maalesef bu manuel olarak yapılmalıdır.
- Bittiğinizde geriye gidin.
- Önceki adımları tekrarlayarak Wii Input’i seçin ve Wii kontrolcüsü için aynı adımları yapın.
- Bittiğinde menüden çıkın, oyununuzu açın ve keyfini çıkarın.
Uzman ipucu: Ekrandaki kontrollerinizi gizlemek için herhangi bir oyunu açın ve menüyü açın. Overlay Controls’e tıklayın, ardından (Toggle Controls) Kontrolleri Değiştir’e gidin ve tüm düğmeleri gizlemek için Tümünü Değiştir (Toggle All) düğmesine dokunun. GameCube adaptörünü veya Dolphin Bar’ı kurmak için ek seçenekler de bulunmaktadır.
Android için Dolphin Emulator Grafik Ayarları
Dolphin Emulator’ü Android telefonunuzda yapılandırmanız gerekmez. Varsayılan ayarlar, modern Android cihazlarının büyük çoğunluğunda çalışır. İhtiyacınız varsa gerekli bilgiler aşağıda.
- Dolphin Emulator’ü açın ve dişli çarka tıklayın.
- Grafik Ayarları’na dokunun.
Burada birkaç seçenek bulacaksınız. Performans sorunları yaşıyorsanız, gerçekten değiştirebileceğiniz tek seçenek “Shader Compilation Mode“, bu seçenek oyunun düzensiz çalışmasına neden olabilir ancak genel kare hızını artırır. Geliştiriciler, bunu yalnızca çok düşük donanımlı cihazlarda kullanmanızı önerir.
Geliştirmeler: Daha pürüzsüz oyun ve daha iyi grafikler sağlamak için çeşitli işleme iyileştirmelerini içerir. Özellikle, Telefonunuz bunu kaldırabiliyorsa Dahili Çözünürlüğü artırmak güzel bir seçenektir.
İstatistikler: FPS, VPS ve hız gibi şeyleri göstermenize olanak tanır, böylece değişikliklerinizin bir şey yapıp yapmadığını görebilirsiniz. Bu seçeneklerin hiçbiri performansı etkilemez.
Gelişmiş: Bu menü, dokuları etkinleştirme, modları ve diğer rastgele şeyleri etkinleştirme seçeneklerini içermekte. Bu seçeneklerden bazıları performansı etkiler.
Android için Diğer yapılandırma ayarları
Ayarlar içinde dikkate değer bazı noktalar bulunuyor. Menünün bu kısmına, Dolphin’ı açarak, dişli çarka tıklayarak ve ardından Config seçeneğini seçerek ulaşabilirsiniz.
Genel: Karışıklığa neden olmamak için dokunmamanız gereken bazı genel ayarlar.
Arayüz: Bilgi almanın ne zaman ve nasıl olduğunu ayarlayabileceğiniz bazı UI ayarları.
Ses: Bu, ses ayarlarının bulunduğu yerdir ve sesinizde bir bozulma olmadıkça bunlarla oynamanızı önermiyoruz.
Paths: Tüm dosyalarınızın nereye gitmesini veya nereden gelmesini tanımlayabileceğiniz yerdir.
GameCube: Memory card ayarları gibi bazı GameCube özel ayarlar.
Wii: Sanal bir SD kart eklemek, bölge ve diğer şeyler gibi Nintendo Wii’ye özgü bazı şeyler, genellikle sık sık ayarlamamanız gereken şeylerdir.
Gelişmiş: Bazı oyunlar için gereken bazı ayarları işaretlemenize olanak tanır, MMU gibi. Ayrıca emülatörü hızlandırabilirsiniz, bu pil ömrünü kısalttığı ve ısınmaya sebep olduğu için önerilmemekte.
Log: Hangi günlüklerin yazıldığını ve nereye yazıldığını belirlemenize olanak tanır.
Debug: Ortalama bir kullanıcının asla dokunmaması veya karıştırmaması gereken bazı hata ayıklama ayarları.
Kullanıcı Verileri: Uygulamayı sildiğinizde veya telefonları değiştirdiğinizde veri kaybını önlemek için kullanıcı verilerini içe veya dışa aktarmanıza olanak tanır. Verilerinizi düzenli aralıklarla yedeklemek için kullanabilirsiniz.
Bilgisayarım Dolphin Emulator’ü çalıştırabilir mi?
Tek bir kelimeyle, muhtemelen. Dolphin Emulator’ün zorlayıcı bir minimum sistem gereksinimi yoktur. En azından 2 GB RAM ve DirectX 11.1 veya OpenGL 4.4’ü destekleyen bir GPU ile birlikte önerilen yüksek saat hızına sahip dört çekirdekli bir CPU gerekmektedir. 64 bit bir işletim sistemi gerektirir.
Dolphin Emulator kullanmak doğru mu?
Bunun için hapse girmeyeceksiniz ama etik açıdan gri bir alanda denilebilir.
0 Yorum