Metin mesajlaşma, her modern akıllı telefonun temel bir işlevidir, birinin telefonunu aramak yerine metin mesajı göndermenin avantajları göz ardı edilemez. Herkes istediği zaman yanıtlayabilir ve insanların geri dönebileceği bir yazışma kaydı bulunur. Tüm telefonlar, SMS aracılığıyla metin mesajı gönderme yeteneğine sahiptir. Bunların yanında Android telefonlar RCS aracılığıyla ek metin mesajı özelliklerine de sahiptir. Peki SMS ile RCS arasındaki fark nedir? Bu makalede bunu açıklıyoruz!
SMS nedir?
SMS, Kısa Mesaj Servisi’nin (short message service) kısaltmasıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, kısa metin mesajlarını göndermek ve almak için kullanılan bir protokoldür. Mesajlar mobil ağınız üzerinden gönderilir ve alınır ve bunun çalışması için bir internet hizmetine ihtiyacınız yoktur. Operatörünüz, gönderdiğiniz her SMS için ayrı ücretler alabilir. SMS almak ise tamamen ücretsizdir.
SMS, mobil telefonculuğun erken çağlarında sesli aramaları tamamlamak amacıyla tasarlanmıştır. Ama şu an için anında mesajlaşma uygulamaları ve bağımlılık yapıcı sosyal medya çağında çok eski hissettiren özelliklere sahiptir. Örneğin, SMS yalnızca metin tabanlı mesajlara izin verir ve bunu da 160 karakterlik bir sınırla yapar. Bu 160 karakter harf, sayı ve semboller olabilir, sadece bu kadar. Bir SMS içinde karakter sınırını aşamazsınız. Aşarsanız, karakterler bir sonraki SMS’ye taşabilir ve telefonunuzdaki mesajlaşma uygulamasına bağlı olarak konuşmanızı bölebilir. Modern akıllı telefonlarda bu pek sorun olmasa da, eski telefonlarda saçma görünür.
SMS ile medya gönderemezsiniz. Bu nedenle SMS aracılığıyla fotoğraf, video, ses veya GIF gönderilemez, bu da günlük konuşmalarımıza ekledikleri düşünüldüğünde büyük bir dezavantajdır. Sonuç olarak, SMS, basit ve kısa metin mesajları için en iyi bilinen ve kullanılan yöntemdir.
RCS nedir?
SMS’nin modern anlık mesajlaşma uygulamalarıyla rekabet edemediği bir gerçek.
RCS, SMS ve MMS’nin evrimidir. Rich Communication Services‘ın kısaltmasıdır, SMS gibi bir iletişim protokolüdür.
RCS, her mesajdaki karakter sınırını büyük ölçüde genişleterek geleneksel SMS sisteminden farklıdır. Mesajlarınıza tüm türlerde medya ekleyebilirsiniz. Resimler, videolar ve GIF’ler paylaşabilirsiniz. Hatta konum verisi gönderebilir ve grup sohbetleri oluşturabilirsiniz. Okundu bilgisi alabilir ve bunların yanında mesajlarınız da şifrelenir. Tabi RCS’in bunları yapması için internete ihtiyacı bulunuyor.
SMS evrensel ve neredeyse her telefonda ve akıllı telefonda mevcutken, RCS’nin kullanılabilirliği için bazı şartlar bulunuyor.
Anlık mesajlaşma uygulamalarındaki gibi RCS’ye kaydolmanıza gerek yok, ancak yine de bazı gereksinimleri karşılamalısınız. Öncelikle RCS’i destekleyen bir telefona ihtiyacınız var ve RCS’yi destekleyen bir operatörde olmalısınız. Alıcı tarafın da aynı koşulları karşılaması gerekir; ancak o zaman konuşma RCS aracılığıyla gerçekleşir. Koşullar yerine getirilmezse, konuşma SMS protokolü ile yapılır.
SMS ve RCS: Karşılaştırma
İşte SMS ve RCS karşılaştırması
SMS:
- Tüm telefonlarda mevcut
- Operatör bağlantısı gerekir
- 160 karakter sınırı
- Herhangi bir medya gönderilemez
- Şifreleme yok
- Okundu bilgisi yok
- Her SMS için operatör ücreti
RCS:
- Akıllı telefon ve operatör tarafından desteklenmeli
- İnternet bağlantısı gerekir (hücresel veya Wi-Fi)
- Pratikte bir karakter sınırı yok
- Resim, video, GIF ve konum gönderebilir
- Gönderme ve alma uygulamasına bağlı olarak şifreli olabilir
- Okundu ve gönderildi bilgisi bulunuyor
- Ücretsiz
- Grup sohbetleri, yazma göstergesi, mesaj tepkileri
- İşletme markalama, işletme doğrulama, özel yanıt eylemleri, zengin bilgi kartları, QR kodları
Gördüğünüz gibi, RCS neredeyse her alanda SMS’ten daha iyidir. SMS’nin RCS karşısındaki tek avantajı, neredeyse her mobil telefonda, özellikli telefonlardan akıllı telefonlara, Android’den iPhone’a kadar her yerde mevcut olmasıdır. RCS’nin geniş kullanılabilirliği, her iki tarafta da belirli parametreler karşılandığında sağlanır.
RCS’in önündeki en büyük engellerden biri, iPhone’ların hiçbir şekilde RCS’yi desteklememesidir, bu da iPhone ve Android arasındaki tüm metin iletişiminin yalnızca SMS olmasını zorunlu kılar. Apple, RCS’yi iPhone’larda 2024 yılı sonuna kadar destekleme taahhüdünde bulundu (muhtemelen iOS 18’in kararlı sürümü ile birlikte), bu da düzenli SMS ile karşılaştırıldığında daha iyi bir uyumluluk deneyimi sunmalıdır.
RCS’in SMS’e göre avantajları nelerdir?
Listelediğimiz gibi, RCS’nin SMS’ye göre birçok avantajı vardır. RCS’nin temel avantajı, Yerleşik mesajlaşma uygulamanızdan (RCS’yi destekliyorsa) hemen bir “anlık mesajlaşma” deneyimi elde etmenizdir. Herhangi bir ek platforma kaydolmanıza gerek yoktur, bu da kullanıcı etkileşimini büyük ölçüde iyileştirir.
Bunun ötesinde, RCS ile iletişiminizin kaliteli olmasını sağlar. Daha fazla ifade özgürlüğüne sahip olabilir, resim ve videoları paylaşabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Bu avantaj, RCS’yi pazarlama için kullanmak isteyen işletmeler için de harikadır. Sıkıcı ve kısa metinlere güvenmek yerine daha yaratıcı reklam ve promosyon hizmeti kullanabilirler. Platform, doğrudan çağrıya yönlendirme oluşturmalarına izin verir, bu da düz metin üzerinden SMS ile gönderilen metinden çok daha iyi bir dönüşüm sağlar.
RCS’nin göz ardı edilen bir avantajı da popüler RCS uygulamalarının uçtan uca şifreli olmasıdır. Unutulmamalıdır ki tüm RCS uygulamaları şifreli değildir, bu özellik en azından popüler uygulamalarda bulunmaktadır. SMS ise tamamen şifresizdir, bu da kötü niyetli kişiler için bir ihtimal oluşturur.
Veri ihtiyacı dışında, RCS tamamen ücretsizdir. Öte yandan, operatörler genellikle SMS başı ücret veya belirli bir miktar ücret karşılığında aylık bir limiti içeren paketler aracılığıyla sunar.
RCS’i Kimler Kullanmalı?
RCS’yi kullanmak için desteklenen bir operatör ve desteklenen bir akıllı telefon kullanmanız gerekir.
Dünya genelinde çoğu büyük operatör, RCS için Evrensel Profili desteklemektedir. Bunlar arasında ABD’de Verizon, T-Mobile, AT&T ve Google Fi bulunmaktadır. Küresel olarak Vodafone, Deutsche Telekom, NTT Docomo, Airtel, Jio ve birçok diğer taşıyıcı da RCS’yi desteklemektedir. Türkiyede ise Türk Telekom ve Vodafone RCS özelliği sunmaktadır.
Akıllı telefonlar için, tüm Android telefonları RCS’yi kullanabilir, uyumlu bir istemci kullanmanız gerekmektedir. Google’ın Messages uygulaması RCS’yi destekler ve günümüzde çoğu yeni akıllı telefonda önceden yüklenmiş olarak gelir ve gelmiyorsa her zaman Google Play Store’dan indirebilirsiniz. Samsung Messages de RCS’yi destekler. Birçok diğer mesajlaşma istemcisi de RCS’yi destekler. Özelliği etkinleştirmeniz gerekebilir.
RCS kullanımında en büyük sorun Apple iPhone’dur.
En azından resmi olarak ve şu anda, iPhone’lar RCS’yi desteklemiyor. Apple, iMessage servisini tercih etmekte. Bir Android kullanıcısı bir RCS mesajı göndermeye çalıştığında, mesaj SMS’e düşer. Bu, ünlü “mavi balon vs yeşil balon” tartışmasının ana noktasıdır, çünkü tüm iMessage sohbetleri mavi renklidir, tüm SMS sohbetleri ise yeşildir. Özellikle, iOS için üçüncü taraf bir uygulama şu anda RCS mesajlarını gönderip alabilir. En azından bu da bir şey.
iPhone’lar ve RCS desteği hakkındaki durum, 2024 yılının sonlarına doğru değişecek. Çünkü Apple, RCS Evrensel Profilini destekleyeceğini taahhüt etti. Evrensel Profil, şu anda GSM Birliği tarafından yayınlanan bir standarttır. RCS desteği, iPhone’da iMessage ve SMS desteği ile bir arada olacaktır. Android telefonlar ve iPhone’lar arasındaki konuşmalar, Android telefonun da RCS’yi destekliyorsa (Varsayılan olarak SMS yerine RCS’ye geçecek), mavi ve yeşil balon savaşları iMessage üzerinde devam edecek.
RCS mi SMS mi kullanmalısınız?
Uzun avantaj listesi göz önüne alındığında, RCS’yi mümkün olduğunca kullanmalısınız, bu konuda düşünmek için pek bir neden yok. RCS özellikleri, geleneksel metinleşmeye yeni bir soluk getiriyor ve alıştıktan sonra düz metin mesajlaşmaya geri dönmek mümkün değil.
SMS’nin mantıklı olduğu durumlar, yaygınlığı ve RCS için bir yedek olarak kullanılmasıdır. Bir SMS gönderdiğinizde, kişinin bunu alacağından emin olabilirsiniz.
“SMS” kısaltması ne anlama geliyor?
SMS, “Short Message/Messaging Service“nin kısaltmasıdır. Türkçe: “Kısa Mesaj Servisi“
“RCS” kısaltması ne anlama geliyor?
RCS, “Rich Communication Services” in kısaltmasıdır. Türkçe: “Zengin İletişim Hizmetleri”
iPhone RCS’i destekliyor mu?
Hayır. Hiçbir iPhone resmi olarak RCS’i desteklemiyor. Apple, alternatif olarak kendi özel iMessage servisini kullanmakta. Beeper gibi üçüncü taraf uygulamalar bu işlevselliği etkinleştirebilir. Unutmayın ki Apple, RCS desteğini 2024 yılının sonlarına doğru iPhone’lara ekleyeceğini taahhüt etti, bu nedenle resmi destek devreye girdiğinde bu durum değişecektir
0 Yorum