Windows Görev Yöneticisi üzerinden (CTRL+SHIFT+ESC tuşlarına basarak ulaşabilirsiniz) çalışan işlemlere göz attığınızda muhtemelen Shell Infrastructure Host adında bir işlem göreceksiniz. Bazı kullanıcılar bu işlemin yüksek CPU kullandığını fark edip virüs olup olmadığını merak edebilir. Ayrıca Shell Infrastructure Host’un yüksek CPU kullanımını garipseyebilir.
Bu yazımızda Sihost işleminin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve neden yüksek CPU kullandığını anlatacağız.
Shell Infrastructure Host Hakkında
sihost çalıştırılabilir dosyası, Windows’ta kritik bir işlemdir. Shell Experience Host gibi diğer işlemlerin yanı sıra aşağıdaki görevleri yerine getirir:
- Görsel efektlerin ve animasyonların işlenmesi.
- Dosya gezgini işlemlerinin ve Windows gezgininin çalıştırılması.
- Masaüstü yönetimi ve duvar kağıtlarının düzenlenmesi.
- Görev çubuğunun ve bildirim alanının düzenlenmesi.
- Dosya ve klasör işlemlerinin izlenmesi.
Görev yöneticisi>>Ayrıntılar bölümünde ismi sihost olarak geçer. Windows Görev Yöneticisi>>İşlemler bölümünde ise “Shell Infrastructure Host” adında bu işlemi bulabilirsiniz. Normal şartlar altında çok az sistem kaynağı tüketecektir. Bazı durumlarda Shell Infrastructure Host tarafından CPU kullanımı beklenmedik şekilde artarak gecikmeye, sistemin yavaşlamasına ve hatta çökmelere neden olur.
Shell Infrastructure Host Yüksek CPU Kullanımı
Normal koşullar altında çalışırken Shell Infrastructure Host işlemi, belirli grafiksel değişiklikler yapıldığında düşük miktarda CPU ve güç kaynakları kullanacaktır. Her zaman az miktarda RAM kullanır.
Zaman zaman kaynak kullanımı, kullanıcıların İşlemler tarafından CPU gücünün %70’ine kadar kullanıldığını bildirdiği bir artış gösterir. Bu artış bazen saatlerce sürüyor ve bu süreç bilgisayar performansını kötü yönden etkileyebilir.
Shell Infrastructure Host yüksek CPU kullanımının nedeni genellikle bellek optimizasyonu olmayan bir uygulama kullanmak, yanlış yapılandırılmış ya da güncel olmayan kişiselleştirme ayarları kullanmaktır. Sorunu gidermenin en kolay ve en güvenilir yollarından biri, mevcut uygulamaları ve Windows işletim sistemini güncellemektir. Kişiselleştirme ayarlarınızı gözden geçirmenizde faydalı olacaktır.
Shell Infrastructure Host işleminin yüksek CPU kullanmasının bir diğer yaygın nedeni, masaüstü arka planınızın Slayt Gösterisi moduna ayarlanmış olmasıdır. İşletim sistemini güncellemek yardımcı olmadıysa, masaüstü arka planını statik bir görüntüye ayarlamayı deneyin. Yine de bir slayt gösterisi istiyorsanız, farklı bir konumdaki görüntüleri kullanmayı veya üçüncü taraf bir masaüstü slayt gösterisi uygulaması yüklemeyi deneyin.
Kaynaklardaki artış yalnızca belirli bir uygulama çalışırken meydana geliyorsa, bu bir bellek optimizasyon sorununa işaret eder. Bunu düzeltmenin en kolay yolu, Ayarlar bölümünden mevcut uygulamayı onarmaktır.
Okuyabilirsiniz: System yüksek CPU kullanımı neden oluyor?
Shell Infrastructure Host’u Kapatmak
Süreci kalıcı olarak devre dışı bırakmanın bir yolu yoktur ve olsaydı bile bunu yapmanız kesinlikle önerilmez. Süreci devre dışı bırakmak Windows’un önyüklenmesini engelleyecek ve mavi ekran hatası (BSOD) almanıza sebep olacaktır. Bu hatayı yazımızın alt bölümünde detaylandırdık.
Eğer kapatabilseydiniz yaşayacağınız muhtemel sorunlar şunlar olurdu:
- Görsel Efektler ve Arayüz Sorunları
- Sistem Kararlılığı ve Performans sorunları
- Diğer İşlemlerin Olumuz Etkilenmesi
- Uyumluluk Sorunları
Shell Infrastructure Host, Windows işletim sisteminin önemli bir parçasıdır ve kritik görevleri yerine getirir. Bu işlemi kapatmanız sistemde olumsuz sonuçlara yol açacaktır ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir.
Shell Infrastucture Host, Windows 10 ve 11’in normal ve temel bir parçasıdır. Görev yöneticisi üzerinden bu işlemi görmeniz oldukça normaldir.
Sihost Kapatma Sonucu Oluşan BSOD
BSOD, Windows işletim sistemi tarafından kullanılan bir hata mesajıdır ve “Blue Screen of Death” olarak adlandırılmaktadır. Bu hata sistem açılırken veya sistem çalışırken ciddi bir sorun oluştuğunda ekranda mavi bir görüntü oluşturur ve kullanıcıya sorunla ilgili bir hata kodu ve hata açıklaması gösterir.
Mavi ekran hatası, sistem belleğinde hatalı bir işlem, sürücülerde olan bir hata, sistem dosyalarında bozukluk gibi farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Bu hatalar genellikle sistem performansını veya çalışma kapasitesini olumsuz etkiler ve sistemi tekrar başlatmayı veya tamir etmeyi gerektirir. Sistem dosyalarını taramak, sürücü güncellemeleri yapmak veya uygulamaları güncellemek-onarmak mavi ekran hatalarını çözmenize yardımcı olacaktır.
Shell Infrastructure Host Neden Yüksek CPU kullanır?
Shell Infrastructure Host birçok görevden sorumlu olduğundan bazı durumlarda yüksek CPU kullanır. Bu normaldir.
Görev yöneticisi nasıl açılır?
Görev Yöneticisini açmak için Ctrl + Shift + Esc tuşlarına aynı anda basabilirsiniz. Bu şekilde işlemin çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz.
Shell Infrastructure Host Virüs mü?
Hayır, Shell Infrastructure Host kesinlikle bir virüs değildir. Windows işletim sisteminin önemli bir bileşenidir ve sistem arabirimi ile ilgili önemli görevleri yerine getirir.
Shell Infrastructure Host diğer adıyla sihost adlı Windows işlem dosyasının ne olduğunu ve bu işlemi sonlandırıp sonlandıramayacağımızı ve virüs olup-olmadığını detaylı bir şekilde inceledik. Umarız bu makalemiz işinize yaramıştır. Görüşlerinizi bizimle ve okuyucularımızla yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.
0 Yorum